niedziela, 12 sierpnia 2012

Spaghetti ze smażonymi pomidorkami

Ciąg dalszy mojej makaronowej obsesji.  Dziś wykorzystałam fakt, że o tej porze roku pomidory są najlepsze i użyłam tych świeżych - aromatycznych i soczystych. Oto szybki i łatwy przepis na przepyszne danie. Proste smaki, piekny zapach i świeże produkty! Dziś polecam spaghetti ze smażonymi pomidorkami.
No więc do dzieła!




Co będzie Wam potrzebne?


 Składniki na porcje dla 2 osób:
  • 180 grsm mskaronu spaghetti
  • ok 12 mocno dojrzałych pomidorków koktajlowych
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • szczypta soli
  • kilka listków świeżej bazylii

A oto co trzeba zrobić:

Wstawcie wodę na makaron. Kiedy się zagotuje osólcie ją i dodajcie makaron,gotujcie według wskazań producenta.  Na patelni rozgrzejcie 2 łyzki oliwy z oliwek. Dodajcie ząbek czosnku i podsmazajcie go dopóki się nie zarumieni lekko. Umyjcie pomidorki i przekrojcie je na połówki. Wrzućcie na patelnię i podsmażajcie. Za pomocą widelca rozgniećcie połóweczki pomidorków, aby "puściły" wodę. Wyjmijcie teraz ząbek czosnku a dożućcie kilka gruboposiekanych listków bazylii, podsmażajcie kilka minut, aż pomidorki staną się miękkie. Odcedźcie makaron pozostawiajac sobie w szklance troszkę wody, w której się on gotował. Przełżcie makaron na patelnię i wymieszajcie wszystko dokładnie. Jeżeli makaron wyda wam się zbyt wysuszony lub "bez poślizgu" możecie dodać trochę wody od makaronu. Poczekajcie kilka chwil aż makaron przejmie wszystkie smaki i siadajcie do stołu.

Smacznego!





1 komentarz: