Bruschetta to tradycyjne rustykalne włoskie danie, które dziś pełni raczej rolę szybkiego antipasto, czyli przekąski, spożywanej przed właściwym posiłkiem, ot tak, na pobudzenie apetytu!
Bruschetta przygotowywana jest na bazie pieczywa, ale każdy region słynie z jej własnej niepowtarzalnej wersji. Ja przedstawiam Wam tą najpopularniejszą i chyba jedną z łatwiejszych w przygotowaniu, - bruschettę z Salento czyli z Apulii!
Co musicie zrobić?
Zacznijmy od włączenia piekarnika nastawionego na 180 - 200 stopni.
Umyjcie listki bazylii i pomidory, usuńcie z nich szypułki. Następnie
pokrojcie pomidory w dość drobną kostkę i przełżcie do durszlaka, aby
odsączyć nadmiar wody. Posiekajcie drobno listki bazylii. Pomidory
przełżcie do miseczki , dodajcie posiekaną bazylię, 2 łyżki oliwy z
oliwek i szczyptę soli. Wymieszajcie wszystko dokladnie i wstawcie do
lodówki na około pół godziny, aby schłodzić wszystkie składniki.
Pokrojcie chleb na kromki grubości ok. 5 mm. i włóżcie je do nagrzanego
piekarnika. Kiedy chlebek się zarumieni czyli po ok. 15 min. wyjmijcie
go z piekarnika i pozostawcie do wystygnięcia. Nie musicie się obawiać, jeżeli kromki sie troszkę przypalą. Niektórzy twierdzą, że im bardziej przypalone tym lepsze :)
Kiedy chleb ostygnie i pomidory się schłodzą możemy zcząć przygotowywać
nasze pyszne grzanki. Na każdą kromeczkę nałżcie obfitą porcję
pomidorów. Dla ozdoby dodajcie jeszcze listek bazylii a na koniec obficie pokropcie wszystko oliwą z oliwek.Smacznego!
P.S. Dla wzbogacenia smaku możecie dodać do pomidorów ząbek czosnku, lub natrzeć nim chleb przed włożeniem go do pieca. Tradycyjnie dodaje się też oregano, które wspaniale współgra z pomidorami. Możecie też stworzyć własną wersję bruschette używając waszych ulubionych dodatkow - czarnych oliwek, mozzarelli, rukoli czy krewetek. Zawsze smakuje pysznie!
Wygląda na bardzo smaczną :)
OdpowiedzUsuńTakie proste a takie smaczne !
OdpowiedzUsuńmoja ukochana przekąska :)
OdpowiedzUsuń