niedziela, 29 lipca 2012

Bruschette

          Upały, jakie prawie od dwóch miesięcy panują we Włoszech nie zachęcają do gotowania, bo kto miałby ochotę stać przy garnkach w taką gorączkę. A jeść trzeba! Właśnie dlatego  przygotuję dzisiaj jedną z moich ulubionych włoskich pyszności. Bruschette - świeże, orzeźwiające, niedrogie i bardzo bardzo bardzo smaczne!

Bruschetta to tradycyjne rustykalne włoskie danie, które dziś pełni raczej rolę  szybkiego antipasto, czyli przekąski, spożywanej przed właściwym posiłkiem, ot tak,  na pobudzenie apetytu!
Bruschetta przygotowywana jest na bazie pieczywa, ale każdy region słynie z  jej własnej niepowtarzalnej  wersji. Ja przedstawiam Wam tą najpopularniejszą  i chyba  jedną z łatwiejszych w przygotowaniu, - bruschettę z Salento czyli z Apulii!



Co Wam będzie potrzebne?






Co musicie zrobić?

Zacznijmy od włączenia piekarnika nastawionego na 180 - 200 stopni. Umyjcie listki bazylii i pomidory, usuńcie z nich szypułki. Następnie pokrojcie pomidory w dość drobną kostkę i przełżcie do durszlaka, aby odsączyć nadmiar wody. Posiekajcie drobno listki bazylii. Pomidory przełżcie do miseczki , dodajcie posiekaną bazylię, 2 łyżki oliwy z oliwek i szczyptę soli. Wymieszajcie wszystko dokladnie i wstawcie  do lodówki na około pół godziny, aby schłodzić wszystkie składniki.
Pokrojcie chleb na kromki grubości ok. 5 mm. i włóżcie je do nagrzanego piekarnika. Kiedy chlebek się zarumieni czyli po ok. 15 min. wyjmijcie go z piekarnika i pozostawcie do wystygnięcia. Nie musicie się obawiać, jeżeli kromki sie troszkę przypalą. Niektórzy twierdzą, że im bardziej przypalone tym lepsze :)
Kiedy chleb ostygnie i pomidory się schłodzą możemy zcząć przygotowywać nasze pyszne grzanki. Na każdą kromeczkę nałżcie obfitą porcję pomidorów. Dla ozdoby dodajcie jeszcze listek bazylii a na koniec  obficie pokropcie wszystko oliwą z oliwek.

Smacznego!


P.S. Dla wzbogacenia smaku możecie dodać do pomidorów ząbek czosnku, lub natrzeć nim chleb przed włożeniem go do pieca. Tradycyjnie dodaje się też oregano, które wspaniale współgra z pomidorami. Możecie też stworzyć własną wersję bruschette używając waszych ulubionych dodatkow - czarnych oliwek, mozzarelli, rukoli czy krewetek. Zawsze smakuje pysznie!

3 komentarze: